fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Koji su ispravni tlakovi u gumama za vaš motocikl i razlikuju li se iz bilo kojeg razloga? Odgovori su raznoliki i složeni.

Trebali biste provjeriti tlak u gumama svaki put kada idete na vožnju jer to može rezultirati lošim upravljanjem, povećanim trošenjem, pucanjem od zamora, povećanom vjerojatnošću probijanja, smanjenim prianjanjem i slabijim učinkom kočenja.

Prva i najvažnija stvar je da trebate slijediti tlakove koje je naveo proizvođač motocikla za svaki pojedini motocikl. Možete ih pronaći u svom korisničkom priručniku ili na ploči pričvršćenoj na motocikl. Obično postoje dvije preporuke, jedna za solo i jedna za vožnju u dvoje s razlikom od samo 1-2 psi (0,07-0,14 bar), obično više na stražnjoj strani.

Različiti tlakovi u gumama imaju manje veze s osiguravanjem zračnog jastuka za potporu, a više s toplinom. Gume se moraju zagrijati na optimalnu temperaturu gdje je njihova razina prianjanja visoka, a trošenje nisko. Da bi se postigla odgovarajuća temperatura, gume moraju biti napumpane na odgovarajući tlak.

Ako promijenite gumu druge marke, provjerite preporučene tlakove proizvođača guma.

Niži pritisci

Neki vozači preferiraju niže tlakove jer vjeruju da im to daje bolje prianjanje kako se guma širi i stvara veći otisak. Drugi vole bolju udobnost u vožnji nižim tlakom.

Međutim, niži tlakovi od preporučenih (čak i s vrlo malom razlikom) mogu povećati količinu topline koja se stvara unutar gume, čak i nakon kratkih udaljenosti vožnje. To može utjecati na smjesu i ubrzati trošenje gume. Ti niži tlakovi također utječu na oblik i kontaktnu površinu gume pod opterećenjem, dramatično utječući na performanse i upravljanje, čak i na kratkim udaljenostima vožnje. Stoga se niži tlakovi ne preporučuju zbog performansi i sigurnosnih razloga.

Također se ne preporučuje pretjerano napuhavanje guma. Ne povećava nosivost, ali rezultira teškom vožnjom i ubrzanim trošenjem guma u središtu kontaktne točke.

set za ciscenje motocikla 2

Preporuke proizvođača

Pitanje ispravnog tlaka u gumama postaje malo složenije kada ga pogledate sa stajališta proizvođača guma. Dok proizvođači motocikala teže pojednostavljivanju svojih preporuka, neki proizvođači guma mogu isporučiti različite tlakove ovisno o maksimalnoj brzini, maksimalnom opterećenju, a ponekad čak i temperaturi okoline. To je važnije na mjestima kao što je Europa gdje ceste mogu biti zaleđene, a autoputevi mogu imati vrlo velika ograničenja brzine. U normalnoj uporabi, preporučeni tlakovi proizvođača guma neće se puno razlikovati od preporuka proizvođača motocikala.

Ako ste agresivni vozač koji brzo prolazi u zavojima, nosi teške terete ili se vozi dugotrajno velikim brzinama, možete razmisliti o nešto višim tlakovima nego što preporučuje proizvođač motocikla, ali pazite da ne budu viši od onih navedenih na bočnoj stijenci gume.

Za mjerenje tlaka u gumama, uvijek ih provjerite hladne prije vožnje. Nakon što se guma zagrije od korištenja, tlak će porasti, pa će očitavanje biti netočno. Pretpostavlja se da se preporučeni tlakovi u vašem korisničkom priručniku uvijek mjere kada je guma hladna.

Provjerite svoj mjerač

Mislili biste da bi servisne postaje imale točne mjerače na svojim crijevima za zrak, ali istrage automobilskih klubova i naše vlastite provjere otkrile su značajne netočnosti.

Više od trećine mehaničkih jedinica je od 5% do gotovo 20% netočno. Dok je do 95% elektroničkih jedinica unutar 5% točnosti.

Umjesto toga, koristite vlastiti mjerač. Digitalni mjerači guma ili kombinacije za napuhavanje guma/mjera često su skuplji i izgledaju bolje kvalitete, ali s vremenom mogu izgubiti ispravnu kalibraciju i ostati bez baterije. Analogni ili fizički mjerači često su dulje točniji.

alpski komplet moto odjece

Tlak u gumama na stazi

Vozači na stazi kažu da snižavaju tlak u gumama kada izađu na trkaću stazu. Međutim, ako koriste ulične gume - čak i vrlo sportske gume - pritisci bi trebali ostati isti kao i za vožnju na cesti.

Razlog je taj što su sve ove ulične gume dizajnirane tako da rade najbolje što mogu i unutar parametara primjene, dizajna i konstrukcije pri normalnim tlakovima preporučenim od strane proizvođača. Ako snizite tlak, vidjet ćete iste smanjene performanse i povećanu sigurnost kao na cesti.

Međutim, ako imate posebne gume za stazu vidjet ćete da se ipak preporuča voziti na nižim tlakovima.

Srećom, sada postoji mnogo sportskih i turističkih guma koje se preklapaju u svojim mogućnostima. Na primjer, Pirelli Angel GT nije samo vrlo dobra guma za putovanja s dugim trošenjem i visokim prianjanjem na cesti, već je i vrlo sposobna za rad na stazi. Međutim, i dalje se morate držati preporučenih pritisaka.

Namjenske trkaće gume imaju potpuno drugačiju konstrukciju i dizajnirane su za maksimalno prianjanje, a ne dugo trošenje i imat će posebne smjernice za tlakove. To je crna umjetnost koju su inženjeri utrka proučavali godinama. Ne postoji jednostavno pravilo. Idi i eksperimentiraj.

Offroad pritisci

Što se tiče terenske uporabe, često se preporučuje smanjenje tlaka u gumama, ali previše pojednostavljeno. Na primjer, manji pritisak na makadamskoj cesti mogao bi vam dati bolje prianjanje, ali također izlaže bočne stijenke oštrm kamenju koje može oštetiti i ispuhati gumu. U tom slučaju malo spustite tlakove i pokušajte zadržati cjelovitost oblika stijenke gume.

Međutim, meke i skliske površine poput blata i pijeska zahtijevaju mnogo niže pritiske. Pijesak zahtijeva najniže tlakove, ponekad i do oko 12 psi (0,82 bar), međutim, pazite da gume bez cijevi ne puknu ili se padnu s naplatka.

 

sepic motooprema

 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE