fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Uz promjenu ulja na motociklu, učenje kako očistiti i podmazati lanac motocikla jedan je od prvih stvari za pravilno održavanje motocikla za mnoge nove vozače. Sve u svemu, to je prilično jednostavan proces koji bi trebao trajati samo oko 15 minuta, ali će uvelike produžiti životni vijek i performanse vašeg lanca motocikla i lančanika.

Korak 1: Odredite svoj tip lanca

Vrsta lanca motocikla koji koristite utjecat će na način na koji ćete ukloniti prljavštinu.

Obični lanac motocikla sastoji se od metalnih karika bez brtve između. Kao takvi, obični lanci mogu se čistiti agresivnije od zapečaćenih lanaca. Zapečaćeni lanci motocikla (poznati i kao: O-prsten, X-prsten ili Z-prsten lanci) koriste gumenu brtvu između unutarnje i vanjske karike kako bi zadržali mast u šupljini klina i čahure (i kako bi spriječili prljavštinu s ceste). Ovaj dizajn pomaže produžiti vijek trajanja lanca i također zahtijeva nježniji pristup čišćenju.

lanac02

Korak 2: Postavite svoj motociklu položaj

Čišćenje i podmazivanje lanca motocikla relativno je jednostavan proces. Puno je lakše ako vaš motocikl ima središnji nogar ili ako imate stalak za motocikl. Svaka od opcija omogućuje slobodno okretanje stražnjeg kotača (i vašeg lanca motocikla), što omogućuje učinkovitiju primjenu vašeg sredstva za čišćenje lanca i podmazivanja za lanac.

Ako nemate ni jedno od gore navedenih postolja, ne brinite. Možete koristiti nogar motocikla i malo manevrirati oko njega. Očistite jedan dio, a zatim pomaknite motocikl da biste dobili pristup sljedećem dijelu. Druga alternativa je potpuno ukloniti lanac i raditi na njemu.

lanac02

Korak 3: Pregledajte lanac i lančanike motocikla

Bliski pregled vašeg lanca tijekom čišćenja pruža izvrsnu priliku za provjeru trenutnog stanja njegovog općeg stanja.

Dok ste tamo dolje, provjerite istrošenost lanca. Koliko "prostora za pomicanje" s jedne na drugu stranu dopušta vaš lanac? Koliko karike klize naprijed-natrag pod kompresijom i zatezanjem? Lanac motocikla u dobrom radnom stanju trebao bi omogućiti minimalna odstupanja u svakom od njih.

Zatim postoji uobičajeni način da odredite treba li vaš lanac zamijeniti. Vaš priručnik za održavanje će vam dati određenu maksimalnu duljinu zadanog broja karika vašeg lanca. Ako je taj broj karika duži od toga, previše je istrošen. Evo još jednog brzog načina za neslužbenu provjeru. Povucite kariku lanca na krajnjem stražnjem dijelu lančanika na stražnjem kotaču. Ako je lanac jako istrošen, povući će se od lančanika umjesto da ga obuhvati kako bi trebao.

lanac02

Provjerite glavnu vezu. Glavna karika na lancu motocikla je karika koja se koristila za spajanje dvaju krajeva i izgledat će malo drugačije od okolnih karika. Bez obzira na to je li glavna veza pričvršćena kopčom ili zakovicama koje su prevučene, ovo je izvrsna prilika da provjerite je li glavna veza sigurna.

lanac02

Također biste trebali pregledati svoje lančanike. Ovisno o stanju vašeg lanca i stilu vaše vožnje, vaši će lančanici pokazivati istrošenost na nekoliko načina. Kada provjeravate istrošene lančanike, pripazite na "peraje morskog psa" i oštre zube. Peraje morskog psa nastaju kada se prednji rub zuba lančanika jače istroši od stražnje strane. To se događa na motociklima koji se teže ubrzavaju i nježnije usporavaju (ili na motociklima s vrlo starim lancima).

lanac02

Općenito govoreći, vrhovi zubaca lančanika vašeg motocikla trebaju biti ravni. Kada postanu oštri, to je zbog oboje peraja morskog psa u kombinaciji s obiljem snažnog kočenja i prebacivanja u nižu brzinu koji se troše i na stražnjem rubu zuba lančanika.

lanac02

Nije dobro staviti novi lanac na istrošeni lančanik, tako da kao opće pravilo, lance i lančanike treba zamijeniti istovremeno.

Korak 4: Poprskajte lanac sredstvom za čišćenje lanca

U ovom trenutku, vrijeme je da počnete skidati prljavštinu. Dok se krećete oko lanca, nemojte se ustrezati dobro natopiti.

lanac02

Korak 5: Očistite lanac

Dok je lanac natopljen, upotrijebite četku za lanac motocikla kako biste skinuli nečistoću. Budite temeljiti. Kasnije će se to isplatiti. Čista površina omogućuje bolje prianjanje maziva za lanac motocikla.

lanac02

Korak 6: Ponovno poprskajte lanac motocikla

Da biste završili dio procesa čišćenja, ponovno natopite lanac motocikla sredstvom za čišćenje po izboru. Pobrinite se da posljednji ostaci lančane prljavštine budu odbačeni u zaborav.

Korak 7: Osušite lanac motocikla

Da bi mazivo za lanac motocikla prianjalo na lanac, potrebno ga je nanijeti na suhu površinu. Uzmite si vremena da potpuno osušite lanac i uklonite svo sredstvo za čišćenje lanca prije podmazivanja. Ovo također možete iskoristiti kao priliku da očistite svoje radno okruženje, jer su u ovom trenutku stvari vjerojatno pomalo odvratne.

lanac02

Korak 8: Podmažite lanac motocikla

Dok je lanac čist i suh, ravnomjerno nanesite mazivo na sve strane.

lanac02

Kada je riječ o najboljem načinu podmazivanja lanca motocikla, postoji nekoliko razlika između običnih i zapečaćenih lanaca koje želite imati na umu. S običnim lancima nanesite lubrikant i obrišite višak. Održavanje običnog lanca neprestanim premazanim čistim mazivom najbolji je način da se osigura da će nastaviti ispravno funkcionirati još mnogo kilometara. Kod zatvorenih lanaca, s druge strane, mast unutar O-prstenova obavlja posao podmazivanja, a mazivo za lanac koje nanosite služi samo za zaštitu vanjske strane lanca od hrđe, tako da ga možete štedljivije koristiti.

Očistite i idite na vožnju

Znaci to je to. Kao što smo rekli, održavanje lanca motocikla prilično je jednostavno. Provjerite svoj priručnik da vidite koliko često trebate čistiti i podmazati lanac na svom motociklu. Naravno, nije loše to raditi češće ako se vozite po mokrim ili prljavim uvjetima. Neki će se vozači pobrinuti da očiste lanac odmah nakon vožnje po kiši, kako bi uklonili vlagu prije nego što se hrđa počne stvarati.

set za ciscenje motocikla 2

 

sepic motooprema

 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE