fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Svi znamo koliko je zabavno ići izvan ceste na R 1250 GS-u, bilo bi čudno da ovo čitate, a ne mislite tako. Ali kao i sa svime u životu vrijednim rada, ako volite voziti ADV motocikl, vjerujemo da se isplati to raditi dobro.

Ima puno toga o čemu treba razmišljati kada vozite off-road, posebno na velikom adv ili dual-sport motociklu kao što je GS, ali stjecanje shvaćanja osnova postavit će temelje za ostatak vaše karijere off-road vožnje, bez obzira što vozite.

U nastavku smo sastavili popis od 10 savjeta za vožnju koji će vam pomoći da se osjećate ugodnije dok upravljate motociklima kao što je GS off-road.

1. Oprema

Posjedovanje prave opreme toliko je očito da to često zanemarujemo. Ali kako se kaže, za uspjeh je bitno odjenuti se. Znamo važnost pravilne opreme, ali je također bitno imati odgovarajuću opremu.

Na primjer, kaciga koja ne pristaje ispravno će uzrokovati nelagodu, što će dovesti do gubitka koncetracije. A kao što znamo, da izgubite koncetraciju samo jednom je sve što je potrebno da ispustite motocikl.

Uz adventure opremu, pobrinite se da vaša oprema bude udobna kako za sjedenje tako i za stajanje. Ponekad se jastučić ili komad zaštite dobro osjećaju u jednom položaju, ali će se početi micati ili smetati u drugom.

Svi znamo koliko su kacige važne, ali kada se vozite po off-roadu, čizme su jednako bitne. Mnogo se oslanjamo na svoje noge izvan ceste, stoga uložite u dobar set čizama koje vam drže noge na osloncima.

 

sidicizme

 

2. Nemojte se voziti sami

Ovo nije savjet koji će vam pomoći u tehnici vožnje, ali je općenito općenito dobar savjet za avanturističku vožnju. Ako je moguće, nemojte se voziti sami. Zadnje što želite je da se vama ili vašem motociklu nešto dogodi usred ničega, a da nema nikoga tko bi mogao pomoći.

Zapamtite: vožnja poput R 1250 GS koji je težak motocikl, ako padnete  glava cilindra ili auspuh vam nekako zarobe nogu, pogodite što? U nevolji ste. Povedite prijatelja.

3. Ustanite

Nikada nećete biti vješti u vožnji po prljavštini dok ne naučite stajati na motociklu. To pruža nekoliko prednosti. Prvo, to prenosi vašu težinu na vaša stopala, kojima zatim možete manipulirati kako biste upravljali svojim ADV motociklom ili navigirali različitim terenima. Nešto što ne možete učiniti sjedeći.

Zatim, stajanje vam daje mnogo bolju perspektivu onoga što je pred vama. Što dalje možete vidjeti naprijed, imate više vremena za planiranje, pripremu i reakciju.

Budite sigurni da ste lagano savijeni u nogama dok stojite kako bi vaše noge mogle apsorbirati trzaje koji prođu pored vašeg ovjesa. Postavite sredinu svojih stopala na nogare - tu je vaša ravnoteža - i ne zaboravite ostati labavi kako bi vam ruke i noge mogle djelovati kao sekundarni ovjes.

Znate da ne uspijevate u ovome kada počnete imati smrtno stiskati ručke upravljača. Podsjetite se da se opustite (izgovorite to naglas ako morate), a ako je potrebno, usporite.

Opuštanje gornjeg dijela tijela može biti teško kada se vozite na velikom motociklu, pa je dobar trik da se odmarate tako da stisnete koljenima spremnik goriva. Dok ste već kod toga, vježbajte vježbe dubokog disanja tako da udahnete u potpunosti kroz nos, zastanete na trenutak i izdahnete na usta.

Stajanje se u početku može činiti neugodnim, ali nastavite vježbati i na kraju ćete ga izvoditi napamet.

4. Podesite poluge

Ovo je još jedan od onih savjeta koji se čine očiglednim, ali vrijedi ga ponoviti. Već smo spomenuli važnost udobnosti, ali smo više usmjereni na vašu, dobro, opremu (nije namjera igra riječi).

Udobnost se također proteže na to kako se osjećate na motociklu, a upravljanje na mjestu gdje ga želite dio je te jednadžbe. Većina avanturističkih motocikala, uključujući GS, imaju podesive poluge kočnice i spojke.

Ako vaš motocikl nema tu mogućnost, postoji i aftermarket tržište. Obavezno stavite poluge na dohvat prstiju. Često ćete ih koristiti.

5. Prsti nad polugama

Ovo je samo po sebi razumljivo. Držanje prsta ili dva iznad poluga znači da će vaše vrijeme reakcije biti toliko brže ako na nešto trebate odgovoriti.

Također pokrivanje spojke je popularna tehnika za dvotaktne vozače umorne od toga da im motori puše i blokiraju stražnji kotač u najgorim trenucima. Budući da teže voziti stojeći, pomaknite poluge tako da vam bude udobno u tom položaju. Obično to znači nagnuti poluge prema dolje.

Držanje spojke, pokrivanje prstom ili dva nije važno samo za dvotaktne vozače, već i za sve vozače. Preklapanje spojke daje vam veću kontrolu nad načinom na koji vaš motocikl primjenjuje - ili oduzima - snagu.

Ovo ima neke namjene u cestovnoj vožnji, ali je posebno važno ako ste na tehničkom terenu. Možete držati gas relativno stabilnim i upotrijebiti spojku da odlučite koliko snage ide na tlo. Također, ako se trebate voziti preko nečega, spojka vam također može dobro doći.

 

shoeikacige

 

6. Naučite se okretati

To je dio koji svaki novi ili neiskusni offroad vozači želi prvo znati. Pogotovo ako dolazite s ceste ili ulice. Bez obzira na to što vozite, okretanje motocikla je funkcija korištenja raspoložive vučne sile iz guma. To radite kombinacijom tehnike i položaja tijela.

Kada stojite, imate više mogućnosti da svoju tjelesnu težinu postavite tamo gdje je to potrebno. Na primjer, ako se vozite uzbrdo, naginjanje naprijed će opteretiti prednju gumu, koja već postaje sve lakša zbog gravitacije koja djeluje protiv vas. Suprotno tome, na spustovima, nagnite se tijelom unatrag preko stražnje gume iz istog razloga.

Skretanje u prljavštini, bilo na malom dual sportu ili na motociklu kao što je GS ili KTM Adventure, koristi se istim principima. Bilo da sjedite ili stojite, držite svoju težinu iznad prednje strane kada krećete u skretanje kako biste pomogli gumi da zadrži prianjanje.

Kada završite s okretom, možete koristiti gas da zavrtite stražnju gumu i završite skretanje.

Zvuči malo napredno? Zatim evo još nekoliko savjeta o okretanju i položaju tijela.

Prvo - počnite polako. Učenje kako upravljati svojim motociklom sporim tempom razvija vještine upravljanja motociklom kako se tempo povećava. Držite centar svojih nogu na nogarima kako biste ih mogli izvagati kada je potrebno.

Ako dolazite s ceste, taj dio bi trebao zvučati poznato, ali ovdje stvari postaju drugačije. Nakon što započnete skretanje, nagnite motocikl, ali držite se relativno u sredini, ako ne opterećujete vanjski klin (bilo da sjedite ili stojite).

Neka ogromni blokovi gaznog sloja na vašim kvrgavim gumama odrade posao i pronađu vuču. Neka vam ramena budu ravno u odnosu na šipke, čak i ako ste u ili se približavate potpunoj blokadi upravljača. Zadržite ovaj položaj okretanjem gornjeg dijela tijela ili pomicanjem cijelog tijela u smjeru šipki (ako imate dovoljno mjesta). To bi moglo značiti da malo prilagodite stopala, ali pronađite ono što vam je ugodno.

Što se tiče donjeg dijela tijela, držite težinu na vanjskom klinu. Kada se osjećate ugodno, možete čak i u potpunosti skinuti unutarnju nogu s nogara za vježbu. A kada se osjećate ugodno s tim, možete okrenuti šipke na potpuno zaključavanje i nastaviti vježbati. Upozorenje na spojler: na kraju ćete sigurno ispustiti svoj motocikl. To je u redu. To je smisao vježbanja.

Ako planirate ozbiljno shvaćati avanturističku vožnju, velika je vjerojatnost da ovo neće biti posljednji put da ćete vi ili vaš motocikl završiti na njegovoj strani. I ne zaboravite vježbati okretanje u oba smjera, i sjedeći i stojeći.

Sve navedeno je prvenstveno bilo za sporo skretanje. Za brže stvari ostaje slična tehnika. Kočite u uspravnom položaju (više o kočenju u sljedećem savjetu), držite svoju težinu preko prednje strane, nagnite motocikl. Ne zaboravite držati svoju težinu na vanjskom nogaru.

Kada vam bude udobno, možete početi vježbati sa stražnjom kočnicom kako biste stražnju gumu gurnuli u zavoj. Zatim možete upotrijebiti gas da zavrtite stražnji dio i završite zavoj s manjim radijusom. Ali budite oprezni: ovo je napredna tehnika.

 

sepic motooprema

 

7. Koristite kočnice

Unatoč popularnim savjetima, svakako želite koristiti prednju kočnicu da usporite i zaustavite svoj avanturistički motocikl (ili bilo koji motocikl, zapravo). Preskočit ćemo fiziku i samo to reći ovako: prednja kočnica usporava motocikl, stražnja ga upravlja. Da, čak i u prljavštini.

Opet, ključ je ovdje vježbati i polako nadograđivati ​​i širiti svoju zonu udobnosti. Vježbajte kočenje u prljavštini i igrajte se s pristranošću koju dajete prema prednjem i stražnjem dijelu (možda bi bilo lakše započeti ovo na manjem dual sportu, ali biste na kraju trebali napredovati vježbom na svom velikom GS-u).

Nakon nekog vremena shvatit ćete da brzo zaustavljanje zahtijeva da će se većina kočenja vršiti s prednjom gumom.

Znajući to, vježbajte kočenje na pragu – odnosno kočenje do točke blokade. Iznenadit ćete se koliko snažno možete kočiti s prednje strane i bit će vam korisna informacija kada je budete morali koristiti u stvarnom svijetu.

8. Pogledajte kamo želite ići

Ovo je savjet mudraca bez obzira što vozite. Gledajte kamo želite ići. Jednostavno. Vaše tijelo - a time i vaš motocikl - ići će u smjeru u kojem želite. Ako su vam oči uperene u pod ili ono što je odmah ispod vas, onda vam sve dolazi brzim tempom čak i ako se zapravo krećete polako.

Gledanje prema gore i u smjeru u kojem želite putovati omogućuje mozgu da skenira naprijed, pregleda okolinu i planira sljedeći potez. Naravno, skeniranje ovisi o brzini. Ako se krećete brzo, onda gledate daleko naprijed. Ako navigirate sporim, tehničkim terenom, tada će vaš pogled biti usmjeren na vašu neposrednu okolinu.

Ono što ne želite učiniti je fiksiranje cilja. Ako su vam oči prikovane za nešto, teško se otrgnuti od toga, a ako vas motocikl prati, pogodite što? Krenut ćete ravno prema stvari u koju gledate. Zato smo upotrijebili riječ skeniranje.

9. Držite prednje svjetlo u pijesku

Za mnoge je vožnja po pijesku jedan od najzastrašujućih dijelova vožnje izvan ceste. Posebno je strašno na velikom motociklu. U potpunosti se slažemo. Međutim, ključ vožnje po pijesku je vratiti težinu, držati koljena savijena i ostati jako s gasom. Ključno je da prednja guma bude lagana kako bi klizila po pijesku i ne bi se ukopala.

Isto vrijedi i za vodene prijelaze. Budući da ponekad ne možete vidjeti što je u vodi, zadržite prednje svjetlo i dajte si najbolju priliku da preskočite prepreke. Ako je moguće, neka netko drugi ide prvi i slijedi njegove tragove (pod pretpostavkom da sigurno pređu!)

10. Wheelies! vožnja na stražnjem kotaču

Ostavljajući najbolje za kraj, dolazimo do teme o vožnji na zadnjem kotaču. Ne samo da je to zabavno za raditi nego je podizanje prednjeg kotača u zrak iznimno je korisno za off-road!

Vožnaj na zadnjem može biti na dva načina: gas ili spojka. Prvi je rezultat jednostavnog agresivnog otvaranja gasa. Ovo posljednje zahtijeva malo finoće i proklizavanja spojke da bi se podiglo na zadnji.

Ovladavanje ovom vještinom pomoći će vam kada trebate prijeći preko trupaca, panjeva, kamenja itd. I nemojte misliti da trebate raditi Biker Boyz wheelie gdje vaša guma ljubi nebo; malo zraka ispod gume će uvelike pomoći u uklanjanju prepreka.

Razumijemo. Upravo smo vam bacili puno informacija i puno je toga za uzeti u obzir. Nemojte se bojati. Vježbajte ove ADV vještine u malim dijelovima odjednom i na kraju ćete sve ove savjete posvetiti mišićnoj memoriji.

U početku se može činiti teškim i vjerojatno ćete nekoliko puta ispustiti motocikl, ali to je u redu. Nastavite i naučiti ćete. Nakon toga će vaša vožnja - da ne spominjemo vaše samopouzdanje - ko rezultat skočiti u nebo.

 

sepic motooprema

 

 

 

 

 

 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE