fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Dolaskom proljeća znači da će nas više voziti motocikle. To također znači da je vrijeme često kišovito pa ćete se naći na mokrim cestama. 

Jeste li ikada pokušali voziti svoj motocikl po kiši? Može biti zabavno, ali izazovno. Mnogo je stvari koje treba zapamtiti prilikom vožnje po mokrim cestama. Ovdje nudimo nekoliko savjeta o tome kako možete ostati sigurni tijekom mokrih vožnji.

Pazi na svoj vizir

Jasan vid je još važniji za jaku kišu. Ovo je dvostruko važno jer kišnica također ima tendenciju da se prilijepi za prljavi vizir, dodatno smanjujući ono što možete vidjeti. Koristite uređaj protiv magle kao što je Pinlock na viziru kako biste spriječili da se vizir ispari i pokušajte izbjeći otvaranje vizira, jer kada kiša uđe u unutrašnjost, može biti vrlo teško očistiti ga.

Koliko trebam biti udaljen od vozila ispred?

Morate udvostručiti put kočenja po jakoj kiši iz dva razloga. Prvo zato što fizički ne možete stati tako brzo kao na suhom, a drugo zato što vam je smanjena vidljivost, što će vam dati manje vremena za reakciju.

Koja je traka najsigurnija kada je mokra?

Općenito govoreći, na dvostrukim kolnicima i autocestama unutarnja traka drži najviše vode. To je zato što kamioni često stvaraju dva "oluka" - dublje vodene kanale gdje se kreću kotači kamiona. Pazite, posebno kada se vraćate u ovu traku.

Kako voziti motor u dubokoj vodi?

Uz izuzetan oprez. Postoje li prepreke koje ne možete vidjeti? Znate li sigurno koliko je duboko? Ako odlučite ući, učinite to polako i pokušajte izbjeći kočenje.

 

 

sepic motooprema

 

 

Nabavite prave gume za motocikl za vožnju po kiši

Tijekom godina razvoj guma znači da se razina prianjanja u hladnim i mokrim uvjetima znatno poboljšala. Unatoč tome, sportske ili trackday gume neće raditi tako dobro kao univerzalne/touring gume na mokrom. Ako namjeravate voziti tijekom zime, odaberite odgovarajuću gumu. Razlika između trackday gume i zimske gume na mokrom je ogromna. Tlak u gumama je također važan; žljebovi u gumi neće raditi ispravno na mokrom ako je tlak previsok ili prenizak.

Nosite odgovarajuću motociklističku opremu

Čak i ako više ne pada kiša, kad su ceste mokre, pokisnut ćete i od automobila koji prolaze pored vas ili od vlastitih kotača. Pobrinite se da nosite odgovarajuću opremu kako biste ostali topli. Biti topao znači da možete održavati dobro prianjanje kako biste sigurno upravljali svojim motociklom.

Ostanite usredotočeni

Pobrinite se da uvijek ostanete usredotočeni dok vozite motocikl, posebno kada su ceste mokre. Usporavanje će vam pomoći da bolje obratite pažnju na cestu pred vama.

Izbjegnite opasnosti

Mnogo je opasnosti za motocikliste na cesti kao što su željezničke pruge, šahtovi i udarne rupe. Oni mogu postati posebno opasni nakon padalina. Željeznička pruga i šahtovi postaju glatkiji i često ono što izgleda kao lokva može biti duboka rupa. Uvijek gledajte unaprijed kamo vozite kako biste imali vremena izbjeći ove opasnosti.

Koristite glatke pokrete

Važno je da ne ubrzavate prebrzo ili prebrzo kočite. Budite spremni rano prekinuti ili se udaljiti od opasnosti bez ikakvih naglih pokreta. Usporite, posebno u zavojima – zavoji postaju posebno opasni kada je cesta mokra.

Pronađite suhu cestu

Ako možete izbjeći vožnju motocikla po mokrom dijelu ceste, učinite to! Suhi kolnik nudi bolje prijanjanje i upravljivost.

Budite oprezni na raskrižjima

Svako mjesto na cesti gdje se automobili zaustavljaju imat će veću koncentraciju ulja – a kiša to pogoršava. Smanjite brzinu kada se približavate raskrižju kako ne biste naišli na problem s trakcijom.


Vožnja po mokrim cestama zahtijeva određenu tehniku, ali uz vježbu sve je moguće. Samo ne zaboravite usporiti i uvijek vozite svoj motocikl sigurno. Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni i da vam pomažu u pripremi za mokre ceste koje često dolaze s proljećem!

 

sepic motooprema

 

 

 

 

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE