fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Start motocikla 500 ccm na trkalištu u Černomercu, 1931. god., fototeka Hrvatski športski muzej.....Pojava motocikala na trkališnim stazama u Hrvatskoj datira iz 1912. godine kad je na konjskom trkalištu u Črnomercu organizirano prvo pokusno natjecanje. Osnutkom „1. Hrvatskog moto kluba“ 1921.godine staza dodijeljena klubu. Od 1925.godine moto utrke su poprimile ogroman zamah te je staza na Črnomercu postala sastajalište najboljih europskih vozača. Velika prekretnica u povijesti hrvatskih moto utrka bila je 1931.

 

sepic motooprema

 

Te je godine „1. Hrvatski moto klub“ morao napustiti stazu Črnomerec te je započeta gradnja novog trkališta na Miramarskoj cesti. Zadnji internacionalni susret na Črnomercu bio je u listopadu 1931.godine.Godine 1932. otvorena je nova elipsasta staza Miramare dužine 750m na kojoj je stasala nova mlada generacija vozača koja je prihvatila novi stil vožnje. Miramare je bio domaćin najvećih internacionalnih susreta na koje su pristizali najbolji europski vozači.

 

moto kacige logo


Značajna godina bila je i 1934. kada se u Zagrebu održalo Sveslavensko trkališno prvenstvo uz sudjelovanje reprezentacija iz Čehoslovačke, Poljske, Bugarske i Jugoslavije. Vrhunac motociklističkih natjecanja na Miramareu bilo je Handicap natjecanje za Zlatnu kacigu grada Zagreba. Tijekom Drugog svjetskog rata Miramare je srušen pa se nakon oslobođenja vozilo na improviziranoj stazi u Sveticama. Na inicijativu kluba, koji se od 1946. zove „Auto moto društvo Zagreb“, Miramare je obnovljen te je ponovno otvoren 1948. godine. Međutim već 1954. klub je još jednom ostao bez staze Miramare.

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE